Енциклопедия на подправките

Г

Галангал
Alpinia Galanga L. swart L.
Английски: Galangal, galanga root,
galingale, Siamese ginger
Руски: Галгант, Галангал, Калган
Немски: Galanga, Galgant, Großer
Galgant, Siam-Ingwer
Френски: Souchet long, Souchet
odorant, Galanga
Италиански: Galanga, Galanga
maggiore
Други названия: аптечен корен
Галангала е много популярна
подправка в цяла Югоизточна Азия и
е особено типична за тайландската кухня. Широко се използва в Малайзия,
Индия, Индонезия, Камбоджа, Виетнам и Южен Китай – влиза в състава на
китайската смес "five spice powder". Използват се корените на
многогодишно тревисто растение от семейството на джинджифила. Има
три разновидности: Alpinia officinalis ( малък корен ), Alpinia Galanga
(голям корен) и Alpinia chinensis (к и т а й с к и к о р е н ).
Родината му е о-в Хайнань (Китай). Отглежда се в Южен Китай, Тайланд,
на о-в Ява(Индонезия). Галагана е подправка ботанически близка с
джинджифила, но не може да се приеме за негов заместител в кулинарията.
Названието му произлиза от арабското Khalanjan и китайското Liangtiang('
mild ginger'). Латинското наименование е дадено в чест на Просперо
Алпини (Prospero Alpini (1553-1617), италиански ботаник, категоризирал и
описал екзотичното растение.
Европейците се запознават с галангала чрез гърците у римляните, които я
получавали от арабските търговци. Коренът на галангала се е ценял не по
малко от този на джинджифила. В средните векове е бил широко известен
като лечебно средство. Отварата се е препоръчвала за укрепване на
стомаха, срещу колики и за възбуждане на апетита .
За да се приготви подправката корените на растението се обелват от
външната кора, режат се на правоъгълни парчета с дължина 5-8 сантиметра
и след това се сушат на слънце. Изсушените корени са с кафеникав цвят
отвън и червено оранжеви във вътрешността, благодарение на което лесно
се различава от джинджифила.
Галангала може да се използва в пресен вид или сушен Пресния галангал
има силен и свеж аромат и умерено пикантен вкус. В Тайландската кухня
често се добавя, нарязан на парченца в супи ( tom khaa ) в съчетание с
кокосово мляко. Нарязан на ситно се използва ястията приготвени чрез
бързо запържване (stir-fries). Смлян, влиза в състава на много видове къри
пасти. Подобно на джинджифила аромата му се съчетава много добре с
този на чесън, куркума, канела, кокосово мляко.
Сушения и смлян галангал е доста по-пикантен от пресния и вкуса му се
доближава до този на джинджифила. Освен смлян, сушения се продава и
на парченца, които след накисване в гореща вода се доближават до вкуса
на пресния.
Съхранява се в херметически затворени съдове.